Aan de slag met de uitkomsten van kinderen

De route in de atlas is eenvoudig te vinden door eerst een plaats in Nederland te kiezen, een uitkomst te selecteren die zichtbaar moet worden en een groep te kiezen.

Eerste stap: gemeente

Selecteer een gemeente op de kaart of via het zoekscherm, bijvoorbeeld Amsterdam

Hier brengen we in kaart hoeveel mensen op 28-jarige leeftijd verdienen op basis van waar ze zijn opgegroeid.

Voor de grote steden, zoals Amsterdam, is ook informatie op wijkniveau beschikbaar.

Gemeentes en wijken waar kinderen een lager gemiddeld inkomen verdienen, worden in rood weergegeven; plaatsen waar kinderen zijn opgegroeid die meer verdienen, zijn blauw.

Er bestaat variatie tussen Amsterdamse wijken.

Tweede stap: groepen

Het is ook mogelijk om specifieke groepen te selecteren, bijvoorbeeld jongens met een niet-westerse migratieachtergrond uit gezinnen met lage inkomens.

Jongens die in de Jordaan zijn opgegroeid verdienen als mannen op 28-jarige leeftijd gemiddeld 30.515 euro, terwijl jongens uit dezelfde groepen die opgroeiden in de Rijnbuurt slechts 24.235 euro verdienen als ze 28 zijn.

Niet alleen het latere inkomen verschilt tussen deze wijken, ook andere kenmerken, zoals de gemiddelde woningwaarde en de gezondheid van bewoners verschillen sterk.

Derde stap: uitkomsten

De atlas brengt ook andere uitkomsten in beeld, zoals de opleiding van kinderen die in bepaalde gemeentes opgroeiden. In de wijk Bijlmer Oost is de kans om hoogopgeleid te zijn bijna 28 procent als ouders van niet-westerse afkomst zijn en een laag inkomen hebben, terwijl dat in Willempark 50 procent is.

Deze lokale variatie in Amsterdam is slechts een voorbeeld van hoe wijken het leven van kinderen bepalen. Een postcode bepaalt niet per definitie het lot, maar al te vaak heeft het kinderen beperkt om hun volledige potentieel te bereiken. Door te begrijpen hoe kansen variëren binnen en tussen gemeenschappen, helpt deze atlas bij het identificeren van oplossingen om de resultaten voor alle kinderen te verbeteren.